MF DNES

U ž třetí rok se koná jeden z prvních a zároveň největších trhů na Vítězném náměstí v Dejvicích, lidově na Kulaťáku. "Když jsme v roce 2010 začínali jako vůbec první podobný trh v Česku, málokdo věřil tomu, že se prosadíme," říká Pavel Šťastný z občanského sdružení Farmářské trhy, které společně s radnicí Prahy 6 trh pořádá na zatravněném prostranství směrem k areálu ČVUT.
Koncept tržišť zaměřených na farmáře a potravinové prvovýrobce se však setkal s nečekaným ohlasem veřejnosti, zjevně i "zásluhou" stále pochybnější kvality potravin v řetězcích. Obrovský boom trhů v roce 2011 sice přinesl i problémy, v loňském roce se však situace stabilizovala a nově založená Asociace farmářských trhů dbá na to, aby na trzích prodávali jen prověření pěstitelé, chovatelé a výrobci.

Přes sto stánků nabízí výjimečné produkty

Trhy na Kulaťáku jsou jediné v šestém pražském obvodě, v porovnání s ostatními však patří k nejvyhledávanějším. Může za to zdejší mimořádný výběr: návštěvník tady najde více než stovku stánků, v nichž se sortiment jen zřídka překrývá. Kromě běžné nabídky tu najdete i zcela výjimečné produkty.
Své výrobky tu například představuje rodinná firma z Novohradských hor, jejíž citronová marmeláda si našla stálé místo na stole britské královny. Lze si tu pochutnat na dobřejovických vdolcích, oceněných značkou Regionální potravina roku 2012. "Snažíme se o to, aby u nás byli zastoupeni farmáři a výrobci z celé republiky," zdůrazňuje Miroslav Dušek z produkce dejvických trhů.

Ani jeden závažnější problém

Průběžnou kontrolu stánků zajišťují pracovníci obchodní inspekce, hygienických stanic i veterinární správy. Jejich návštěvy jsou podle Duška časté, za celé tři roky však kontroly neodhalily jediný závažnější problém. Vedle domácích farmářů najdete na Kulaťáku i přibližně desítku stánků zahraničních producentů. Můžete si tu koupit třeba olivový olej z Andalusie, argentinské hovězí, mořské ryby z Chorvatska, holandské sýry či maďarské uzeniny. Kdo chce zahnat hlad nebo jen tak posedět se známými, má k dispozici stánek se špízem či kávou z české pražírny. Může také ochutnat hamburgry, v nichž najde skutečné hovězí maso.
Nakupujícím rodičům pomůže dětský koutek a organizátoři trhu nezapomněli ani na charitativní aktivity, jimž bezplatně propůjčují jeden ze stánků. Další stánek slouží jako "terénní" informační centrum radnice Prahy 6. "Rádi bychom ho využili i pro různé ankety," říká místostarosta Prahy 6 Jan Záruba. Trhy, které nedávno zlomily další rekord v návštěvnosti, jsou podle něj ideálním místem, kde lze rychle a reprezentativně zjišťovat názory obyvatel městské části.

FAKTA Farmářské trhy

Trhy na Kulaťáku (metro A Dejvická, výstup směr ČVUT) můžete navštívit každou sobotu od března do října (celkem 33 týdnů v roce) pokaždé od 8 do 14 hodin. Pomoc návštěvníkům nabízí i přehledná a každý týden aktualizovaná internetová stránka www.farmarske-trhy.cz.

Foto: Na Kulaťáku Zdejší trhy patří k těm největším a zároveň nejvyhledávanějším. Lidé tu mohou vybírat zboží ve více než stovce stánků.
Foto: MAFA

Mutace - Mladá fronta DNES - Praha