Lukovský sváteční koláč


 

 

 

  

 

 

 

Suroviny na těsto

  • 250g hladké mouky
  • 250g polohrubé mouky
  • 25g másla
  • 50g rostlinného tuku
  • 60g cukru, 2 žloutky
  • 20g droždí, 300ml mléka
  • ½ lžičky soli, citrónová nebo pomerančová kůra
  • Tuk na pomaštění plechu.

 

Suroviny na zdobení

  • rožšlehané vejce
  • drobenka
  • maková, tvarohová, povidlová nádivka nebo čerstvé ovoce.

Pracovní postup

Do mísy prosejeme mouku a uděláme si důlek. Trochu mouky si však necháme na přisypání. Droždí necháme v části vlahého mléka spolu se lžičkou cukru nakynout. Po vykynutí kvásku, vložíme do důlku v mouce žloutky a pomalu přiléváme kvásek, který ihned vmícháváme do žloutků vařečkou.. Přidáme zbytek mléka, rozpuštěný tuk, citrónovou kůru a nakonec sůl. Vše dobře vypracujeme v bochánek těsta a necháme jej vykynout na teplém místě ( objem musí být dvojnásobný).

Část těsta si necháme stranou na výrobu lemu kolem koláče. Ze zbytku těsta  uděláme bochánek, který dáme na vymaštěný plech a necháme jej nakynout. Po nakynutí vytlačíme v důlku plochu koláče. Ze zbylého kousku těsta vyrobíme spirálu a to tak, že z vyváleného těsta do dlouhého provázku smotáme oba konce navzájem dohromady. Spirálu připevníme na koláč a potřeme rozšlehaným vajíčkem.  Koláč ozdobíme dle vlastní fantazie posypeme drobenkou a necháme 15-20 minut nakynout. Koláč vložíme do dobře předehřáté trouby cca 220°C  Po chvíli teplotu trouby zmírníme.

Pečeme 30-45 minut.

Z tohoto receptu jsou dva velké koláče.



Pořádá:
Ve spolupráci s:
Partneři kulaťáku:
Partneři sdružení:
verbalni-logo

© 2012 Farmářské trhy, z.s. – organizátor Farmářských trhů na Kulaťáku | Design by Plechárna | Developed by Hanyes