Info.cz, Svět se sejde v Dejvicích. Festival ambasád představí kuchyně a kulturu téměř 50 zemí

10. KVĚTNA 2018 • 20:15

Degustaci pokrmů z celkem 46 zemí si pro návštěvníky přichystal třetí ročník kulinářského Festivalu ambasád Food and Culture. Akce, kterou bude v sobotu hostit dejvické Vítězné náměstí a pořádá ji Praha 6 spolu s Farmářskými trhy na Kulaťáku, představí jednotlivé kuchyně z Evropy, Asie, Afriky a Ameriky. Vstup je tradičně zdarma.

Událost minulý rok navštívilo 12 tisíc lidí. Letošní návštěvníci si navíc budou moci užít širší nabídku. Loni akci zaštítilo 37 ambasád. Letos poprvé se na festivalu představí Brazílie, Kanada, Kypr, Maďarsko, Mexiko, Moldavsko, Řecko, Srbsko, Slovensko a Spojené arabské emiráty. Záštitu nad festivalem letos převzala také Hospodářská komora České republiky.

„Jsem rád, že zde budu moci představit mojí oblíbenou kuchyni Spojených arabských emirátů,“ řekl na tiskové konferenci k Festivalu ambasád šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář. Připravovat bude například humus, tabouleh, falafel, jehněčí nebo kachní špíz.

Na místě zůstanou i tradiční farmářské trhy, které na Kulaťáku běží již devátou sezónu. Návštěvníci si tak vedle exotických kuchyní budou moci nakoupit běžné zboží, na které jsou zvyklí. Akce bude mít prodlouženou prodejní dobu. Lidé ji mohou navštívit mezi 8. a 16. hodinou.

„Myšlenka vznikla u nás na Farmářském trhu na Kulaťáku při představení sdružení zemí Jihovýchodní Asie ASEAN. Nápad oslovit všechny ambasády iniciovali velvyslanci Thajska a Malajsie. Podobné akce v menším měřítku jsme již pořádali, například země Jihovýchodní Asie se k nám pravidelně vrací. Takto velkou akci jsme však uspořádali v loňském roce poprvé. Její úspěch nás překvapil, zájem ambasád i návštěvníků byl enormní, proto jsme se rozhodli akci zopakovat i letos,“ komentoval jeden z organizátorů Farmářských trhů na Kulaťáku, jež se spolu s Prahou 6 na akci podílí, Pavel Šťastný.

Vedle gastronomie a nákupů si budou moci návštěvníci užít také hudby a kultury jednotlivých států. Na pódiu se vystřídá několik zahraničních produkcí.

Zobrazit fotogalerii