Olivový olej z Andalusie / Španělsko

Adresa:
Nové Středokluky 336
Středokluky , 252 68

Tel:777 085 604
E-mail:olivovyolej@email.cz
WWW:lozanocervenka.cz
Facebook:https://www.facebook.com/LozanoCervenka/

Jsme česko-španělská rodina, vlastnící po desetiletí olivové stromy v horách okolo malé vesničky Las Casillas poblíž města Jaen v Andalusii. V této vesničce se celý život točí jen kolem oleje. Celá tamní kuchyně je postavena na této základní surovině a doslova vše tam „plave v oleji“, všechny teplé i studené, slané i sladké pokrmy. Použitý olej se nadále využívá, například na výrobu mýdla. Pěstování olivovníků tam má opravdu hluboké kořeny, průměrný věk olivových stromů je asi sto let.

Před třemi lety,kdy jsme přemýšleli, jak přivézt náš extra panenský olivový olej rodině a přátelům do Čech, vznikl náš projekt Olivový olej z Andalusie. Okruh našich odběratelů se sice pomalu zvětšoval, ale i tak dopravcem minimálně stanovené množství zboží na přepravu pro nás znamenalo zásobu oleje na několik let, A jak už to bývá, nejlepší je samozřejmě olej vždy čerstvý, a tak jediné řešení bylo vždy rozprodat neupotřebenou část dodávky. Ve stejné době se začaly pomalu rozjíždět dnes už velmi populární farmářské trhy a přestože náš produkt je český jen částečně, podařilo se nám přesvědčit jednoho z prvních organizátorů farmářských trhů, ať to s nám dá šanci.
Pak už náš obchod šel jak po másle (nebo spíše oleji), návštěvníci trhů si rychle všimli prvotřídní kvality našeho oleje, takže okruh našich příznivců se rozšiřoval a pořád rozšiřuje, což dokazuje fakt, že nás každý týden můžete stále najít na těch stejných farmářských trzích a naši zákazníci se věrně vracejí.

Je listopad a v andaluské vesničce Las Casillas nedaleko města Jaén začíná sklizeň. Byť se sbírání oliv může zdát jako příjemná brigáda, při které nachytáte bronz, jde o práci velmi náročnou. Olivovníky rodiny Lozano- Červenka se rozkládají na několika hektarech a aby se olivový olej mohl chlubit adjektivem „extra panenský“, musí být oliva zpracována do 24 hodin po tom, co je utržena ze stromu. A zkuste si sklepávat olivy ze sadu čítajícího 1500 stromů.

Ze zelených oliv odrůdy Picual, se ročně získá přibližně 25000 litrů olivové šťávy. Bezprostředně po tom, co jsou odděleny od olivovníku (do několika desítek minut), putují do lisovny, aby se předešlo kvašení. Zde svou práci vykonají stroje. Vylisují olivy včetně pecek a ve finále teče do připravených lahví medově zlatá tekutina se zeleným odleskem, bez které je současná kuchyně jako tequila bez soli a citrónu- extra panenský olivový olej. Olivový olej z Andalusie se pyšní velmi nízkou aciditou pohybující se kolem 0,18, jejíž hodnota je závislá na úrodě a na počasí během roku. Hodnotu udává obsah volných kyselin na 100g oleje a čím nižší je, tím lépe. Pro srovnání- acidita extra panenského olivového oleje nesmí přesáhnout hodnotu 0,8; pak už se jedná o olej „pouze“ panenský. Olivový olej z Andalusie se vyrábí pouze z oliv odrůdy Picual a žádné mixování odrůd se neděje.

To ale zdaleka není všechno, co rodinná firma Lozano- Červenka může nabídnout. Oleji dělá v posledních měsících společnost sedm druhů zelených oliv, španělské mini okurčičky, kapary a široká škála ručně malované španělské keramiky. Španělé jsou díky svému životnímu stylu a optimismu jedním z nejdéle žijících národů Evropy, tak proč taky nežít jejich stylem v Čechách?

Andaluská pohádka se tedy odehrává už i u nás a vy můžete být její součástí. Stačí sledovat facebookovou stránku Olivového oleje z Andalusie, vytipovat si den a tržiště, vybrat si vám vyhovující balení oleje a vstoupit do svého gurmánského ráje.

Produkty: Olivový olej

Kategorie produktů:

Doplňky stravy Delikatesy

Fotogalerie:

Pořádá:
Ve spolupráci s:
Partneři kulaťáku:
Partneři sdružení:
verbalni-logo

© 2012 Farmářské trhy, z.s. – organizátor Farmářských trhů na Kulaťáku | Design by Plechárna | Developed by Hanyes